Voor de ervaren caravanhouder of eigenaar van een aanhangwagen heeft de trekhaak allang geen geheimen meer, maar recentelijk heeft deze aan de achterkant van de wagen bevestigde haak er taken bijgekregen. Zo kan, en dat is voor de gemiddelde Nederlander van groot belang, er een fietsenrek op geplaatst worden. Tevens is het tegenwoordig mogelijk je bagagevermogen van je voertuig simpel te verhogen door de montage van een box of koffer op de trekhaak.
De werking
Een trekhaak is een dikke hoekvormige metalen buis met op het uiteinde een kogel, meestal met een diameter van 50 mm. Op deze kogel wordt het koppelstuk van caravan, aanhangwagen, fietsenrek of koffer geplaatst en vastgeklemd. Voor die eerste twee is het wel heel belangrijk dat deze kunnen draaien.
Waar moet je allemaal op letten?
Ten eerste moet de trekhaak natuurlijk stevig aan het chassis van de auto zijn vastgemaakt. Er kan gebruik gemaakt worden van een vaste, afneembare of draaibare trekhaak. Trekhaken zijn in principe gestandaardiseerd, maar het montagesysteem kan van auto tot auto verschillen. Verder moet je goed opletten of de kentekenplaat niet afgedekt wordt, en daarop je keuze van trekhaak baseren, of de kentekenplaat verplaatsen. Een ander belangrijk onderdeel van dit systeem is de trekhaakdoos, die de elektrische verbindingen bevat. Je kunt hier de keuze maken tussen de 7-polige (aanhangwagen, fietsenrek) of 13-polige doos (beter geschikt voor caravan). Als laatste of eerste moet je rekening houden met het laadvermogen. De ANWB hanteert hiervoor de volgende stelregel: het gewicht van de (beladen) caravan mag niet meer zijn dan 75% van het gewicht van de (beladen) auto.
Onderhoud
Bij een onderhoudsbeurt zal er gekeken worden naar de montage aan de auto, de constructie en werking van de verbindingen en de werking en bekabeling van de trekhaakdoos. Het monteren van een nieuwe trekhaak kunt u beter overlaten aan een van onze goed opgeleide monteurs. Rijd anders voor alle zekerheid langs een garage bij jou in de buurt.