Aandoeningen aan de huid kunnen vervelend zijn, vooral wanneer deze zich in het gezicht bevinden en dus altijd zichtbaar zijn. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld acne, of littekens veroorzaakt door acne. Maar in veel gevallen kan hier met huidtherapie wat aan worden gedaan. Zo kan bij acne(littekens) een chemische peeling worden toegepast. Overigens is het scala aan behandelingen dat door een huidtherapeut kan worden gedaan veel breder dan het behandelen van acne. Huidontsieringen, huidveroudering, etc. In onderstaande tekst volgt informatie over chemische peelings.
Acne en acnelittekens
Wist u dat uw huid er met chemische peelings echt zienderogen beter uit gaat zien? Wanneer u bijvoorbeeld acne(littekens) hebt, dan ziet u hier mogelijk na een chemische peeling weinig tot niets meer van. Ik spreek hier dan wel over een chemische peeling gedaan door een huidtherapeut. Natuurlijk kun je bij de drogist, apotheek of parfumerie chemische peelings kopen zoals AHA-fruitzuren en glycolzuur, maar deze zijn zeer mild. Ze zijn goed om je huid te exfoliëren en egaal te houden, maar niet om echte huidproblemen aan te pakken. Een professionele huidtherapeut werkt met andere stoffen en concentraties dan wat u vindt in een “thuisgebruik” chemische peeling. Vergelijk het met een krasje op een auto uit de lak polijsten of een auto opnieuw laten spuiten.
Hoe werkt een chemische peeling?
· Vóór de behandeling
Voordat u besluit een chemische peeling te ondergaan, zal er altijd een intakegesprek met u plaatsvinden. De huidtherapeut zal een huiddiagnose doen en u uitleggen wat de behandeling precies inhoudt, wat u van de huidtherapeut mag verwachten maar ook wat er van u wordt verwacht. Er zijn namelijk wel wat zaken om rekening mee te houden. Zo dient u bijvoorbeeld voor en na de behandeling zon en zonnebank te vermijden en kunt u geen cosmetische producten gebruiken zoals de eerder genoemde thuisgebruik peelings of retinol.
· De behandeling
Uw huid wordt allereerst grondig gereinigd. Vervolgens wordt een peelende werkstof op uw huid aangebracht die de bovenste huidlaag verwijdert. Afhankelijk van welke werkstof wordt gebruikt, blijft deze een aantal minuten op uw huid, dit kan maximaal 10 minuten zijn. Dit kan onaangenaam (branderig) aanvoelen. Nadat de peeling is afgenomen, wordt er een verkoelende moisturizer met SPF aangebracht.
· Na de behandeling
Wanneer uw weer naar huis gaat, wordt u geadviseerd om uw huid gedurende een dag te koelen, bijvoorbeeld d.m.v. cool packs. Zoals eerder aangegeven is blootstelling aan zon en zonnebank uit den boze.
U moet er rekening mee houden dat uw huid er de eerste tijd niet goed uitziet. U gaat vervellen en uw huid is rood en misschien zelfs gezwollen. Afhankelijk van welke werkstof is gebruikt, kan het tot een maand duren voordat uw huid helemaal is hersteld. Mogelijk zijn meer behandelingen nodig om tot het gewenste resultaat te komen. Maar u zult zien dat het de moeite waard is geweest.
Het is goed om te weten dat er aanvullende zorgverzekeringen zijn die de chemische peeling in geval van acne vergoeden. Ga dit na bij uw zorgverzekering voordat u de behandeling laat doen.
Huidtherapie bij andere indicates
Chemische peelings zijn overigens niet alleen bedoeld voor acne. Deze huidtherapie kan ook worden ingezet bij andere indicaties, zoals huidveroudering, grove poriën, etc. Er zijn ook andere behandelingen mogelijk, zoals bijvoorbeeld lasertherapie. Vraag hiernaar bij de huidtherapeut, deze kan u daar alles over vertellen.